Oğuzhan Kılıçarslan Makaleleri

Görele Kemençe ve Horan Festivali İçin Öneriler

En son 2006 yılında 3.’sü düzenlenen Görele Kemençe ve Horon Festivali’nde bulundum. İlk iki gün ısınma turlarıyla geçti. Son gün ise Fatih Kısaparmak ve Lara Görele Meydanı’nın tıklım tıklım dolmasını sağladı. İki ünlü isme büyük ilgi gösteren Görele Halkı çarşıya akın etti.

Görele’ye ayrı bir hava ve eğlence sağlayan bu günlerde Görele’nin tanıtımı içinde büyük katkılar sağlanmış oldu. Mercan Fm Festivali canlı yayın ile aktardı dinleyenlerine, pek çok tv kanalı ekibi de Festival’de hazır bulundu. Gazetecilerde basın kısmındaki yerlerini almışlardı.

İlk seneki gibi bir Trt gelmedi belki bu sene ama Görele’nin adı iyi anlamda ön plana çıkarılmaya devam etti. Kulağıma gelen son bilgilere göre Festival’in isminin Kemençe ve Horon Festivali olması diğer ilçeleri rahatsız etmiş biraz. Kemençe ve Horon ismini nasıl elimizden kaçırdık demeye başlamışlar. Haklı olabilirler fakat Görele Kemençesi , horonu daha farklıdır. Bu nedenle Görele Kemençe ve Horonda başlı başına bir markadır…

Bu sene festivaldeyken gerekli mercilere de ilettiğim birkaç proje geldi aklıma. Sizlerle de paylaşmak istedim. Bu Festival’e daha ayrı bir hava verdirebilecek, daha çok ilgi çekip basında kültürel özelliklerimizi ön plana çıkarmamıza olanak sağlayabilecek ufak öneriler…

1- Belirli bir süre içinde en çok Meşhur Görele Süt Dondurması yeme yarışması
2- Belirli bir süre içinde en hızlı ve en iyi Görele Pidesi yapma yarışması
3- Festival alanında Büyük bir beyaz Perdeye Fındık yetiştirme aşamalarını gösteren sinevizyon gösterisi
4- Görele’nin tarihi değerlerinin, yöresel sanatçılarının, kemençe üstadlarının, kültürel özelliklerinin tanıtıldığı sinevizyon gösterisi
5- İstanbul’daki bütün ulusal kanallarla ile temasa geçilip festival için haber verilmesi (veriliyor da olabilir bu konuda net bilgi sahibi değilim)
6- Festival alanında daha farklı projelerin üretilmesi için proje bildiri kutusu

Bu ve bunun gibi birkaç proje düşündüm kendimce.

Şu durumda Festival bizim neyimize deyip, oraya gidecek paraların daha farklı yerlere yatırılması gerektiği konusunda mutlaka görüş bildirenlerimiz olacaktır. Kendilerine göre onlarda haklılar fakat bu festival ilçemizin adının öne çıkarılması, tanıtılması, ileride bu tanıtım ve bilinme ile daha çok kaynak aktarılmasına imkan verecektir.

Ayrıca Kültür-Sanat yönünde sosyal yaşamaktan biraz geri kalmamızın da bu etkinlikler ile önüne geçebiliriz. Bunlar insanların sosyal yönlerini geliştirmekte, Kültür-Sanat birikimini arttırıp evdeki monotonluktan senede 3 günde olsa kurtulup farklı bir ortamda eğlenmesine olanak sağlamaktadır.

Ayrıca bu Kültür-Sanat etkinliği olduğu için sanırım giderleri için Kültür Bakanlığından kaynak alınmakta. Belediyenin çalışmalarını, alınan kaynakları, gelir-gider tablolarını herkes gibi bende bilmemekteyim. Fakat yapılan çalışmaları, Görele’nin iyi veya kötü şantiye haline gelip yok olanların yerine yenilerinin gelmesini ilgiyle izlediğimi belirtmek isterim. Yok olmasa elbette çok iyi olacaktı, bunun en için en büyük protestoları bende yaptım. Ama iş işten geçti gitti. Eskiler daha geri gelmeyecek. Onun için yenilerinin nasıl daha iyi yapılabilirliğini konuşmamız gerekiyor. Umarım Görele’m için daha da iyileri olacaktır. Görele’yi seven, Görele’ye hizmet için çırpınan herkese bir Görele’li olarak teşekkürlerimi sunarım.

Bir önceki yazımız olan Emeklilik Bunalım Hayatı Mı? başlıklı makalemizde Emeklilik Bunalım Hayatı Mı?, Köşe Yazısı ve makale hakkında bilgiler verilmektedir.