Oğuzhan Kılıçarslan Makaleleri

Görele’de Neler Eksik?

GÖRELE’DE NELER EKSİK?
Turizm açısından gelişmekte olan Karadeniz Bölgesinde yapılan son araştırmalardan sonra turizm çalışmalarının başladığı haberleri kulağımıza geliyor. Bu vesile ile projeden pay alma imkanı olan Görele içinde çok büyük fırsatlar bulunuyor. Yaptığım ufak çaplı araştırma ile Görele ile ilgili yorumlarımı paylaşmak istiyorum.

KARABURUN’A TERSANE FİKRİ
Görele’nin şu an sahil yolunun geçmesinin ardından en önemli plajı konumunda bulunan Karaburun Deliklitaş plajına uzun süredir arka planlarda kalmış bir proje uygulanmak isteniyor. Bu projede Tersane fikri yatıyor. Doğal bir dalgakıran görevi görecek olan Karaburun’a masraf yapmadan tersane kurabilecek olan firmalar buradan Tirebolu – Kürtün yolu üzerinden çok önemli bir taşımacılığı da sağlayacak. Fakat hiç kimse kusura bakmasın bu projenin karşısında durduğumu çok açık bir şekilde ifade etmek istiyorum. Sahil yolu için yeterli baskıyı yapamayıp Tirebolu gibi kurtaramadığımız plajların üstüne , masraflı olduğu için kurtulmuş bulunan Karaburun plajı da feda edilirse buna bir Göreleli olarak göz yummam.

Karaburun’un İsmailbeyli köyüne bakan kısmında yapılan 3 tane T mahmuz sayesinde plaj oluşmaya başladı. Belki ileride bu bölge İsmailbeyli’nin kaybettiği meşhur sahiline yakın bir plajın oluşmasına vesile olacak. Tabi projelerini denizi doldurmak üstüne oluşturan yetkililer izin verirse! Görele’nin Turizm’e ihtiyacı var. Tersane de çalışacak 100 kişiyi düşünemiyorum. Bu 100 kişi bilgili becerili diye başka bölgelerden de gelebilir. Kimse Göreleli çalışacak diye garanti edemez. Hoş etse bile sahillerin ve bu plajın 100 kişiden daha fazlasına denk geleceğini iddia ediyorum. Hiç bir şey bu plajları yok etmeye değmez.

Ama illa ki tersane kurmak istiyorlarsa malum firmalar iyi niyetlerine inanmamız için Görele’de işe yaramayan plaj kumsal olmayan Merkez ve Çavuşludaki yerleri biraz daha fazla masraf ederek denizi doldurarak tersaneye çevirebilirler. İşte o zaman iyi niyetlerine inanırım aksi halde o plajların gitmemesi için tek başıma da olsa savaşırım!

Ayrıca Görele’de acilen halk plajları çoğaltılmalıdır. Kuşçulu Köyü altı, Karaburun’un İsmailbeyliye bakan kısmı ile Deliklitaş plajı ve Çavuşluda bulunan plaj Belediye Bünyesine alınarak “Halk Plajı” haline getirilmeli ve Trabzon Beşikdüzündeki plaj gibi düzenlenerek Soyunma Kabinleri, Satış büfesi, Voleybol filesi , Hentbol alanı gibi alanlara kavuşturulmalıdır. Bakımsız plaj hiç bir şey ifade etmez ve Turizm içinde hiç bir şey kazandırmaz.

GÖRELE’YE RENT A CAR (ARABA KİRALAMA FİRMASI) LAZIM!
Pek çoğumuz masraflı olduğundan yada yol için çekilmeyeceğinden dolayı araçlarımızı gurbette bırakarak memlekete gidiyoruz. Oysa memlekette araba öyle bir aranıyor ki! Şahsen ben bile Görele’de bir rent a car firması olsa araba kiralarım. Çünkü Görele’de araç olmadan ulaşım ve gezme imkanı çok zor. Kısıtlı minibüs hatları yetersiz. Gezeyim desen zaten akşam ediyorsun. Oysa araba ile çok daha rahat gezme imkanına sahip oluyorsun. Bu konuda Görele’li girişimcilere bir önerim, Görele’ye RENT A CAR firması lazım…

GÖRELE’DE ALIŞVERİŞ MERKEZİ!
Pek çok yer geziyorum. Gezdiğim yerlerin pek çoğunda 2-3 katlı büyük alışveriş merkezleri bulunuyor. Bunların kimisini tamamen iş hanı olarak ufak dükkanlar halinde değerlendiren ilçelerin yanı sıra , Migros – Carrefour gibi büyük marketlere büyük alan sunarak ufak dükkanları da değerlendiren ilçeler mevcut. Görele’de böyle bir yer olsa hem Eğlence Merkezi gibi renkli bir mekan Görele’nin akşam yaşamını uzatacak hem de bu Alışveriş merkezi ile Esnaflar daha derli toplu hale gelerek herkes aradığını tek yerde bulma imkanına kavuşacak…

SİSDAĞINA YOL
Evet mahkeme kararı ile Sisdağının Görele’ye ait olduğunu belgelettik ama ya yol? Yolunu halledebildik mi? Sağolsun Milletvekilleri , Devlet Büyüklerine ilettik konuyu ilgilendiklerini söylediler ama … Üsküdar’da dondurma aldığım dondurmacı Kahraman Maraşlı çıktı. Sordu bana “nerelisin?” ; dedim “Giresun / Görele.” ; “Çok güzel Sisdağını çok seviyorum türküsünü çok sık dinlerim” dedi. Bakın bir dizi ile gelen Sisdağının şöhretine. Oraya yağan ve erimeyen karları gezmek, görmek isteyen doğa turizmcileri sizce ne yapıyor? Ne yapacak parayı Trabzon’a kazandırmaya devam ediyor. Bilmem anlatabildim mi?

DOKUZGÖZ YAYLASI
Geçenlerde haber arşivlerini karıştırırken gözüme çarptı. Görele’yi hatırlayan tek vekil olarak gördüğüm İstanbul Mv. Hüseyin Besli’nin Dokuzgöz yaylasında , yayla evinde proje incelediği habere denk geldim. Dokuzgözü daha etkin kullanmamız için çalışılacak yazıyordu. Sayın vekilimin kulağına giderse sorum sormak isterim, Sayın Vekilim o haberin üzerine Dokuzgöz ile ilgili nedir son gelişme?

SAHİL PARKI DÜZENLEMESİ
İşleri az buçuk bildiğim için ve yorumları da okuduğum için yazmadan geçemeyeceğim. Görele Belediyesinin çizdiği sahil park alanı projesi tüm Karadeniz’in ilgisini çekmişti diyebilirim. Geçen dönemin Turizm ve Kültür Bakanı Atilla Koç söz vermişti katkı ayırmak için ve yaklaşık 5 Trilyon gelecekti Görele’ye. Fakat Turizm ve Kültür Bakanlığına Sn. Ertuğrul Günay geldikten sonra bazı sözler nedense silindi ve Görele Belediyesi bu ücreti temin edemedi. Proje içinde tiyatro ve gösteri için Amfi bile bulunuyordu fakat ne yazık ki para gitti proje de gitti. Görele’nin bunla beraber çok şey kaybettiğini düşünüyorum. Sn. Ertuğrul Günay’a sesimiz ulaşırsa rica ediyoruz, Görele’nin buna ihtiyacı var!

GÖRELE’YE HEYKEL
Daha önce de yetkili mercilere direkt başvurusunu yapıp Görele için projelerim kapsamında belirtmiştim. Görele’nin girişine ve çıkışına yerleştirilecek örneği Keşapta ve Tirebolu’da görülen Fındık ve sepetli Erkek ve Bayan heykelleri “Görele’ye hoş geldiniz” , “Görele’ye Yine Bekleriz” sloganları ile süslenerek oldukça güzel bir etki bırakacak. En azından sahil yolunu kullanan tüm sürücülere bir Görele reklamı yapılmış olacak. Bunun için yetkililere hatırlatmakta tekrar yarar görüyorum…

GÖRELE HAVUZ ŞEHRİNE DÖNÜŞSÜN
Görele’nin pek çok noktası var süslenebilecek. İstanbul’da yaşayanlar bilir Belediyelerin şu an en çok önem verip eğildikleri konu havuzlu yeşil oturma alanları. Görele’nin de sadece sahil alanındaki meydanda değil pek çok yerinde fıskıyeli görsel havuzlar olursa daha çok ilgi çekecek ve çevre düzenlemesi daha iyi oturacak diye düşünüyorum. Neden bir havuzlar , fıskiyeler şehri bilinmesin Görele?

GÖRELE’YE MÜZE
Görele’ye müze açılması lazım. Belki diyeceksiniz kim gezecek? Açılsın illa ki gezecek birileri çıkar. Açık hava müzesi bile olabilir bu parkın içinde. Özel bir giriş alanı ile yöresel eşya maketlerinin , sloganlarla işlenmiş plaketlerin çakıldığı heykellerin olduğu bir yürüyüş alanı (Çanakkale’yi anımsayın). Düşünsenize parka ve sahil yoluna ayrı bir güzellik katmaz mı? Ayrıca kapalı alan içinde yöresel eşyaların , fotoğrafların , videoların sergileneceği bir Görele Müzesinin mutlaka olması lazım. Yetkililere defalarca söylendi yine söylemekte sakınca görmüyorum…

GÖRELE’YE BÜYÜKDERE BOYUNCA ÇAY BAHÇELERİ
Daha önceki yazılarımı okuyanlar bilir. Yine bir proje sunmuştum yetkililere. Büyükdere’nin eski köprüsünden yeni köprüsüne kadar olan alan doldurularak daraltılmalı ve üstünde yüzebilecek derinliğe ulaştırılarak dere üzerinde kayık sefası sağlanmalı. Ayrıca doldurulan alanlar üzerine kurulacak kapalı ve açık çay bahçeleri Görele’de akşam oturmalarını arttıracak ve sahil ile dereye ayrı bir hava katacak. Görele’nin Turizm için buna ihtiyacı var… Belki nüfustan ve iklimden söz edilecek ama Turizm yerlerinde bir senenin 10 ayı sıcak geçiyor evet ama sadece 3 ay iş yaparak yaşıyorlar hatırlatırım!

GÖRELE’YE OTEL
Görele’de ne yazık ki kalmak istediğiniz zaman “üzgünüz otelimiz yok” yanıtını alıyorsunuz. Oysa ki Görele’nin internet sitelerinde yayınlanan fotoğraflarından sonra pek çok kişi Görele’yi görmek için can atar bir halde bekliyor. En basitinden ben bile www.goreleses.com internet sitesinin fotoğraf albümüne yüklediğim fotoğraflardan sonra mail üzerine mail alıyorum. Görele’yi görmek için gelmek isteyenler gezilecek yerleri, konaklama yerlerini, yemek yenilecek yerlerini soruyorlar. Çok isterdim üstte yazdıklarım tam olsa da Görele pek çok kişiyi ağırlasa ve onlara çok fazla bilgi aktarabilsem. Fakat nedense hepimizde var; gurbette parayı iyi harcarız yatırımı elin Antalyasına yaparız fakat memleketimize gelince cebimizde akrep vardır. Antalya’daki en ünlü 3 otel Giresunluların. İsimlerini vermiyorum bilen biliyor… Görele’ye otel şarttır ve mutlaka olması gereklidir…

YEMEK LOKANTALARI
Görele’de belki yeni açılan 1-2 yer var yemek için fakat yetersiz görüyorum. Geçen sene Görele Seyahat’in tanıtım CD’sine görüntü çekmek için pek çok yeri gezme fırsatı buldum. Trabzon’da öyle tesisler var ki imrenmeden edemedim. Bizim çort, dağ başı, bayır dediğimiz yerlere öyle tesisler öyle et lokantaları öyle alabalık tesisleri kurulmuş ki insan sormadan edemiyor; Görele neden uyuyor?

KÖYLÜ PAZARININ DÜZENLENMESİ
Şu anki cami çevresinde bulunan Köylü pazarı bence Otogarın yanındaki araç parkına taşınmalı. Bu alan betonlanarak ufak kulübeler ile düzenlenmeli ve köylülere tahsis edilmeli. Hem daha derli toplu olur hem de yağmurlu havalarda bile sistem aksamamış olur.

ÖZEL GEZİ TURLARI
Görele’de herkesin bildiği üzere yaz ayları nüfus 3 – 4 misline kadar çıkıyor. Pek çok gurbetçi gezmek için de yöremizi tercih ediyor. Diyorum ki bir girişimcimiz denese de haftada 1 defa mı olur birkaç defa mı olur , Kümbet’e , Kulakkaya’ya , Sisdağına , Ayder’e , Uzungöl’e Görele’den araç kaldırılsa rezervasyon sistemi ile çalışılarak sabahtan akşama insanlara gezi imkanı tanınsa sizce de katılım olmaz mı? Bence bal gibi de olur… Özel aracı olmayanlar bu turlar ile daha ekonomik ücretlere gezi yapabilirler. Girişimcilerimize fikir olarak duyurulur…

Şimdi bu isteklerime hayal gözüyle bakıp olumsuz yorum yazabilecekleri düşünüyorum da. İleriyi göremeyen , hayal bile olsun edemeyen hiçbir insan hayatı boyunca bir şey kazanamaz. Kazanamadığı gibi olumsuz olarak ürettiği yorumlar ile çevresine zarardan başka bir şey de vermez. Çözüm ve öneri her zaman sunulsun , çürütmek kolaydır zoru başarıp kurmayı deneyelim. Ne dersiniz?

Bir önceki yazımız olan Anadolu Kokusu Kapadokya'da! başlıklı makalemizde Anadolu Kokusu Kapadokya'da!, Köşe Yazısı ve makalesi hakkında bilgiler verilmektedir.